Per Gulbrandsen

Founder, chief editor

Per Gulbrandsen
grundare, chefredaktör
Född: 1952
Bor: Stockholm
Gör: Redaktör,musikproducent
Favorit-Carlsson: OA-6 typ 1 men även OA-51, OA-52.3, OA-14, OA-116

Jag har själv musikerbakgrund och alltid levt omgiven av musik. Under slutet av 80-talet lade jag ner mycket tid på att finna en högtalare som kunde återge musik och akustik på ett naturtroget sätt, men blev bara besviken.Mina första Carlssonhögtalare, ett par Sonab OA-14, köpte jag ca -90 helt utan förväntningar. De var slitna och trasiga och jag köpte dem mest för att dom var billiga och för att jag ville se vad det var.
Men när jag öppnat dem bara häpnade jag över det makalösa välbygget. De kraftiga gjutna bafflarna av ABS-plast, de likaledes kraftiga och ABS-gjutna tre genombrutna ”våningarna” som stagar kabinettet, den grova basreflexen med trattformad mynning så långt före sin tid, de vibrationsdämpande kraftiga gummifötterna (en sorts förtida SD-fötter), det vackra filtret med sina förstklassiga komponenter (luftlindade spolar, plastfilmkondensatorer), de kraftiga elementen med sina AlNiCo-magneter. Allt så genomtänkt, påkostat, kompromisslöst. Jag hade aldrig sett så välbyggda högtalare. Och jag hade letat länge!
SÅG LJUSET
Jag fick ordning på paret redan nästa dag, kopplade in högtalarna, satte på första skivan – och bara dog. Det var ju så här musik skulle låta! Snabbt undan med de dyra Dynaudiomonitorerna där delningsfrekvensen hördes, hembyggena och de andra. Äntligen hade jag hittat rätt i högtalardjungeln.
Samma kväll cyklade jag ner till Skivspåret på Thulegatan för att köpa en platta. Och vem kliver inte ut från butiken, om inte….. Stig Carlsson själv! Jag hade aldrig sett honom annat än på bild tidigare. Nu försvann han bistert runt hörnet med skivportföljen under armen medan jag kände nackhåren resa sig. Jag är inte särskilt skrockfull av mig, men…
EN FANATIKER FÖDD
Sedan dess har jag ägt, renoverat och levt med samtliga Stigs modeller (utom Kolboxen). Jag har fått ovärderlig hjälp av ett par andra Carlssonfantaster i Stockholm och har sedan 90-talets början samlat artiklar, tester, instruktionsböcker och kopplingsscheman. Ju mer jag lyssnat och fördjupat mig i konstruktionerna desto mer har min beundran och respekt för Stig Carlsson vuxit. Att renovera högtalarna är oftast ett rent nöje, även om vissa renoveringar tar mycket lång tid. Jag har lyssnat tusentals timmar på hans konstruktioner och aldrig, jag säger aldrig, blivit lyssningstrött.
Hösten -01 grundade jag på initiativ av min son och webbmaster Jonathan den här sajten CarlssonPlanet.com. Jag behövde träna ett skadat synsinne vid dator efter en hjärnhinneinflammation men trodde inte på någon vidare succé för sajten. Sju år senare med 1,5 miljon besökare på sajten, ständig ström av mejlfrågor, ett stort och aktivt forum och nästan 1500 prenumeranter på nyhetsbrevet har jag fått tänka om!
CARLSSONMAGIN
Naturligtvis är Carlssonhögtalarna värda att drivas med så förstklassig elektronik som möjligt. Men redan med en enkel CD-spelare eller väldämpad skivspelare och en hyfsat strömstark förstärkare kan den där ofattbart underbara Carlssonmagin uppstå där vardagsrummet liksom upplöses och lyssnaren närmast astralt förflyttas till konsertsalar och studior.
Vad lyssnar jag då helst till för modell, undrar kanske någon.
Ja, till en öde ö skulle jag nog ta med mig ett par helrenoverade Sonab OA-6 typ I Fast det förutsätter nog att Fredag är utbildad servicetekniker och har en liten verkstad på ön! Så det skulle nog istället bli ett par Carlsson OA-58. Eller om jag hade råd ett par Carlsson OA-52.3. Men jag skulle utan problem kunna leva resten av livet med ett par helrenoverade Sonab OD-11, Sonab OA-12 eller förstås Sonab OA-14. Och alla de Sonab OA-2212 jag renoverat har varit svåra att skiljas från. Jag hade -04 en djup kärlekshistoria med ett par Carlsson OA-51 ombyggda till Carlsson OA-51.3 med nydesignade filter och samma high-end-element och kablage som OA-52.3. Högtalarna var i oljad valnöt och ”drop-dead gorgeous” som britterna säger.
Just när detta skrivs (jan -08) lyssnar jag med lyckliga öron till ett par orenoverade Carlsson OA-51 där bara basarnas skumkanter har bytts – och de bara äger! Så jag har svårt att svara definitivt på frågan…
Sämst? Nja, egentligen är det bara Sonab V-1 och Sonab OA-5 Typ I (där diskanterna sitter nedsänkta bakom träramen) som riktigt inte håller full och sedvanlig Carlssonklass. Men de går också att åtgärda!
Och några riktigt dåliga Carlssonhögtalare – det finns bara inte!

Kommentarer har stängts.