Sonab OA-5 Typ 2

OA5-Typ-II-2
Sonab OA-5 är den utan konkurrens mest sålda högtalaren i Sverige någonsin. Hela Sverige skulle på slutet av 60-talet plötsligt ha ett par av den märkligt välklingande och enkelt vackra högtalaren. Den stående tändsticksaskformen slog an i tidens rena designmode och det rundstrålande ljudet passade den nya moderna mänskan som oplanerat gärna flöt omkring i soffor, på golv och i sängar.

OA-5 Typ 2 är en vidareutveckling av OA-5 Typ I och var bestyckad med 1 st av den välklingande bredbandaren Philips 9710 samt med 4 st inåtriktade/rundstrålande diskanter av samma modell som gjort sådan succé i Kolboxen och OA-6 Typ 1, Peerless MT 20 HFC, här 8 ohmsversion. Filtren bestod av luftlindade spolar och värdebeständiga plastfilmskondensatorer.

OA-5 Typ 2 skiljer sig från föregångaren Typ  1 på en avgörande punkt: Baffeln har flyttats upp i nivå med högtalarsidornas översta kanter. Detta ger avgörande ljudmässiga fördelar: Diskanterna kan nu stråla fritt ut i rummet i alla riktningar. Även mellanregistret strålar friare. Det här gör hela ljudet luftigare och öppnare. Och dessutom blir stereobilden tydligare, även om dess tydlighet på bredden inte är någon styrka hos Stig Carlssons 60-talsmodeller (som ju egentligen i grunden var monokonstruktioner.)

Den ökade lådvolymen bör också göra att basen går djupare. Jag saknar dock tekniska data för OA-5 Typ I och vet därför inte hur mycket mer bas Typ 2 ger. (Du som har en instruktionsbok, scanna in den och mejla till mig så kan jag så småningom lägga ut den på CarlssonPlanet!)

Svagheten med bortrationaliserade basreflexrör har dock Typ 2 ärvt från föregångaren. En i mina öron snåldålig lösning för att förbilliga tillverkningen. I övrigt är modellen välkonstruerad med sedvanligt goda filterkomponenter, stagade lådor osv. Och ger ypperligt god ljudåtergivning för sin tid. OA-5 Typ 2 såldes från ca 1970-73.

RENOVERINGSTIPS
Det viktiga med 60-talsmodellerna OA-4 och OA-5 av både Typ 1 och 2 är att man inte vidrör de tre uttre skruvar som håller fast dämpkorgen under/bakom mellanbaselementen.
Denna dämpkorg har impedansjusterats på Sonabfabriken för att ge den enskilda högtalaren korrekt basåtergivning och rätt transientsvar och bör därför inte röras.
Däremot bör mellanbaselementet tas ur och åtgärdas enligt Renoveringstips.

Ett problem med dessa golvmodeller är följande: Hur angör man guldpläterade terminaler snyggt nertill lådan som är försedd med lodräta stabiliserande dämpstag mitt på lådväggarnas bakre insida?
Jag brukar ta hålsågen och montera försänkta runda brunnar till vänster respektive höger om mitten av bakstycket (eftersom Y-monteringen ändå gör dem till höger- respektive vänsterhögtalare). Men OBS! Skär igenom faneret någon millimeter utanför det spår som sågen ska löpa i, annars spricker det upp och blir fult.
Terminalbrunnarna köper jag från HifiKit.

Ett annat problem är hur man ska komma åt drosslar och kablage för eventuella byten om lådornas bafflar är fastlimmade, vilket de är ibland. Det ena sättet är då att skruva bort dämpkorgen under mellanbasen och rota den vägen. Men då förstörs den fabriksjusterade basavstämningen, vilken inte går att återställa utan mätinstrument.
Den andra är att såga upp hela baffeln med risk att förstöra för mycket av lådan och dessutom stora svårigheter att återställa lådan till tätt originalskick.

Mitt råd är därför, låt filtren vara, de består av högklassiga och värdebeständiga komponenter och låter, om de är hela, utmärkt än idag. Däremot kan man gärna byta den tillgängliga kondensator som brukar stå lödd mellan de främre båda diskanterna! I övrigt renoveras OA-5 Typ II enligt Renoveringstips.

UPPGRADERING

Men vår allra bästa rekommendation är att uppgradera dessa modeller till toppmodern ljudstandard i den form som nu tagits fram inom Stiftelsen Stig Carlsson med nya element, filter osv, nämligen till modellen OA-5.3

TEKNISKA DATA Sonab OA-5 Typ 2
-enligt SONABs instruktionsbok och/eller HiFiHandboken

Volym: 47 liter
Mått B x H x D: 24 x 61 x 43cm
Vikt: 10 Kg
Princip: Rundstrålande. Basreflex. (Min kommentar: Nja. Modellerna saknar egentligt basreflexrör.
Det finns bara två runda hål i bottenskivan där dämpullen lyser igenom. ”Av produktionstekniska skäl” urskuldade sig Sonab då.
Jag skulle säga av snålhet. Stig Carlsson använde aldrig mer denna konstruktion)
Impedans: ca 7 ohm
Frekvensomfång: 37-18.000 Hz
Tonkurva: 42-15.000 Hz +/- 4dB på golv mot vägg
Delningsfrekvens: 2700 Hz
Bas/Mellanregisterelement: 1st 22 cm 8 ohms Philips 9710 bredbandselement
Diskantelement: 4 st 5 cm 8 ohms Peerless MT 20 HFC
Träslag: Riojakaranda, valnöt, teak, ek och vitlack. Fanns även i furu samt i röd, blå eller grön bets. Och även mattsvart? (osäker uppgift)
Pris 1973: 745:-/paret (priset gäller OA-5)
Begagnatpriser idag: 100:- uppemot max 1500:- för perfekta kompletta men orenoverade par i ovanligt fanér.
Seriöst renoverade par kan kosta uppemot 3500:-. Har diskanterna dessutom bytts till nya Peerless CT62 eller nya Obi T22-oa och kanske basarna till nya Obi F87 kan priset närma sig 6000:-. Det är de absolut värda, förutsatt att uppgraderingen är korrekt gjord.

OA5-Typ-II-3

Dela detta:
Facebooktwittermail

Ett svar på Sonab OA-5 Typ 2

  1. Profilbild
    Lasse Bas 26 november, 2015 at 20:40 #

    Har ett par som är i perfekt orginalskick högtalaremässigt. Har lackerat om dom orginal vita sidorna i liknande lack så dom ser fräscha ut. Kör med en NAD C320 som effektsteg och Yamaha M-4 som slutsteg. Har mellan cd-spelare och NAD en equalizer för att ge lite mer botten och bas. Skimmrande ljud för jazz och klassiskt! För rockmusik blir det andra grejor. // Lasse

Lämna ett svar