Bygga egen aktiv Carlssonhögtalare?

För er som vill modda och renovera på egen hand.
For those of you who whish to mod and renovate by yourself.
Post Reply
fredrikpersson76
(1+ posts)
(1+ posts)
Posts: 2
Joined: Mon 09 Apr 2012, 13:12

Bygga egen aktiv Carlssonhögtalare?

Post by fredrikpersson76 »

Hej!

Är ny här på forumet men har hört mycket gott om Carlssonhögtalarna och blev nyfiken på att bygga en egen från grunden med ny låda och komponenter. Hittade inte detta i tidigare forum men kanske jag missat nån tråd? Vilken modell är OK att utgå ifrån och vilka komponenter bör man använda? Fastnade lite för Popboxen som det finns ritning på här http://www.carlssonplanet.com/downloads ... view&id=13. Är det ett bra alternativ eller finns det bättre konstruktioner? Det vore kul att bygga den med inbyggd förstärkare kanske från http://www.41hz.com/forums/content.php samt kanske även en enkel streamingfunktion för t.ex. Apples airplay så lådan kan stå med endast ström efter en vägg och sprida välljud. Kom gärna med input kring vad ni skulle tycka vore ett bra projekt för det här så kanske man kan sätta ihop en lista på lämplig konstruktion för fler att följa.

/Fredrik
Schmutziger
(40+ posts)
(40+ posts)
Posts: 42
Joined: Wed 12 Jan 2005, 16:29

Re: Bygga egen aktiv Carlssonhögtalare?

Post by Schmutziger »

just popbox-generationen inkl oa5 o de andra med uppåtriktiade element verkar inte lämpa sig bra för boende utan heltäckningsmatta och +3m högt i tak...

Jag hade klonat någon av 80-talarna eller bevakat Pappabas OA-projekt och sen byggt dem.
Hans projekt har alla förutsättningar att bli ett väldigt potent och bra system som kommer vara uppbyggt av bra element.
Han är minst sagt ambitiös i sina ansatser och mål :)
http://www.faktiskt.se/modules.php?name ... sc&start=0

Att bygga OA helt själv är ingen enkel uppgift, tycker det är tillräckligt klyddigt/frustrerande med vanliga högtalare...
Låt någon annan tänka och sätt in slutsteg i högtalarna så har du en vinnare :)

Kanske inte vad du ville ha...
fredrikpersson76
(1+ posts)
(1+ posts)
Posts: 2
Joined: Mon 09 Apr 2012, 13:12

Re: Bygga egen aktiv Carlssonhögtalare?

Post by fredrikpersson76 »

Hehehe nej det var ju inte det svaret jag sökte ;) Pappabas har ju ett underbart projekt på gång och även det här http://www.carlssonplanet.com/forum/vie ... ilit=oa216 men det måste väl finnas enklare vägar till bra ljud? Läser man om popboxen och de andra så verkar ju många lyssnare bli imponerade av dess ljud så de kan ju inte vara dåliga eller var de bara bra om man tänker på vad som fanns på sjuttiotalet? En kompis hade antagligen en tidig OA5 och den lät ok fast den var nog inte renoverad, var längesedan jag hörde den och den är för längesedan såld eller övergiven. Jag är inte ute efter att bygga en referenshögtalare men en mono-högtalare med bra prestanda som man kan koppla upp sin iphone/android mot och ha som en snygg möbel i vardagsrum, hall eller sovrummet. Gillade popboxkonceptet med inbyggd rörförstärkare för Svensson och tänkte att nu 2012 vore det väl dags för en ok D-förstärkare att driva den? Var på hifiklubben och lyssnade på deras alternativ men de systemen är inte roliga typ Sonos... och jag var inte heller helt impad av ljudkällarens alternativ heller även om Geneva Sound XL var snygg men 24 000 var lite mkt ;)
Så för att bygga en inte alltför avancerad högtalare vad behöver man? Vilken låddesign bör man gå efter, rekommenderade element till den konstruktionen, filterlösningar och förstärkarlösningar kanske även inklusive försteg som kan ta en digital insignal från airtv alt. Rasperry PI eller liknande. Är det ingen som gjort det här?
bjed
(125+ posts)
(125+ posts)
Posts: 131
Joined: Sat 28 Dec 2002, 15:56

Re: Bygga egen aktiv Carlssonhögtalare?

Post by bjed »

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests