Varför namnbyte på OA58

Ställ frågor, diskutera och prata om Carlssonhögtalare och tillbehör.
Ask questions, discuss and talk about Carlsson loudspeakers and accessories.
User avatar
Stefan Björklund
(1235+ posts)
(1235+ posts)
Posts: 1374
Joined: Tue 17 Dec 2002, 18:06
Location: Trollhättan

Varför namnbyte på OA58

Post by Stefan Björklund » Wed 07 Jun 2006, 00:38

Läste i senaste nyhetsbrevet att OA58 med det nya elementet skall döpas om till OA60??????????

Vadan detta!
För det första är ju namnet "redan upptaget" av ett mindre smickrande projekt med en högtalare som visats och basunerats ut, inte minst här på planeten, för att sedan bli pannkaka p g a att baselementet inte riktigt passade i applikationen.

http://www.carlssonplanet.com/oa60.php

Informationen i denna länk kommer förmodligen att ändras så jag "quotar" för att inte förfela innebörden i mitt inlägg:
Carlsson OA-60


OA-60 är Carlssonhögtalaren är modellen som alla Carlssonfantaster talar om och som vi väntat på i flera år nu. Utvecklad inom Stiftelsen Stig Carlsson - SSC - är OA-60 tänkt bli mellanmodellen i den nya OA-serien Carlssonhögtalare för 2000-talet. Konstruktions- och utvecklingsarbetet kring de nya modellerna OA-60 och instegsmodellen OA-58 sker helt enligt Stig Carlssons teorier och idéer.


KONSTRUKTION
OA-60 är en tvåvägshögtalare. I likhet med alla OA-modeller har den en basreflexlåda; den totala lådvolymen är 36 liter. Konstruktionen följer och vidareutvecklar Stig Carlssons orto-akustiska principer. Liksom alla tidigare modeller är den nya OA-60 gjord för att placeras på golv direkt mot vägg. OA-60 äger de tidigare Carlssonhögtalarnas förmåga att trolla bort lyssningsrummets väggar och tak och förflytta lyssnaren till inspelningsrummet. De helt nyframtagna högtalarelementen i OA-60-serien har ytterligt låg distorsion, något som Stig Carlsson ständigt eftersträvade.


Det nyframtagna diskantelementet, med kalott av konstsilke, saknar det svaga väsande som tidigare kunde höras i OA-50-seriens diskantåtergivning. Elementen är i OA-60 placerade intill bakväggen på en sluttande baffel; filtren är nyutvecklade för att passa den unika konstruktionen.
Nya OA-60 följer samma formidé som i hela OA-50-serien med sluttande bafflar, som i stereouppställning tycks omfamna lyssnaren.


PROBLEM
men 36-litersmodellen OA-60 har tyvärr stött på problem med den 6,7-tumsbas som hittills använts i prototyperna till OA-60. Elementet är i många avseenden ett ännu bättre element än klassikern Peerless SC 165. T.ex. är distorsionen ännu mindre, tonkurvan ännu rakare, dynamiken förbättrad o.s.v.


Men elementet är ursprungligen utvecklat till och optimerat för ett annat projekt. Efter noggranna lyssningstester i krävande miljöer och på mycket hög volym har en typ distorsion upptäckts i ett mycket smalbandigt register i mellanregistret. Denna distorsion orsakas av den nödvändiga skillnad i filtertyp mellan konstruktionen elementet är konstruerad för och det filter som används OA-högtalare. Distorsionen ligger egentligen så lågt ner i nivå att den inte skulle höras i ett mer normalt element. Att guldöron upptäckt denna distorsions-peak i OA-60 beror på att de övriga registren i denna bas klingar så rena att den ungefär en oktav breda distorsionsplatån träder fram hörbart, i varje fall vid spelning på kraftig nivå.


VÄNTAN
Så nu grubblar konstruktörerna på vad som ska göras åt saken. Och därav fortfarande ingen färdig OA-60 på ett tag till. Tyvärr! Men tänk på att ju längre det tar, desto bättre blir den. De flesta kommersiella företag arbetar av ekonomi- och marknadsskäl efter strikta tidplaner, och inte sällan får produkterna lida för det. Så icke SSC!


Och alla som jobbar med detta känner Stig Carlssons stränga ögon i nacken och SSC kommer inte att betrakta högtalaren som färdig förrän den verkligen är det. Istället gläds alla åt att OA-58 kom till med sådan lätthet!


UNDERBAR HÖGTALARE
Undertecknad redaktör har under utvecklingsarbetet haft förmånen att njuta länge och ofta av den helt underbara OA-60-modellen och förstår om dessa ständiga förseningar leder till frustration hos många Carlssonfantaster. Men när det gäller OA-högtalare har det ofta blivit på detta viset, vilket inte minst Stigs egen modellhistorik visar. Det är nämligen mycket svårare att konstruera ortoakustiska högtalare än vanliga då det inte finns några dataprogram och mätinstrument som förstå orto-akustiken fullt ut. Det måste alltså lyssnas och ändras hela tiden under utvecklingsarbetet.
Livet är dock långt för de flesta av oss och jag garanterar denna modell verkligen tål att väntas på!

Per Gulbrandsen
Red.
TEKNISKA DATA Carlsson OA-60
Princip: 2-vägs basreflexsystem, rund/direktstrålande,
Placering: På golv mot vägg, för lyssning med dämpat golv/reflekterande tak
Låda: 36 liter netto
Mått: (B x H x D) ej klart
Bas/mellanregister: Helt ny 6,7 tums Carlssonbaselement med mycket kraftigt motorsystem
Diskant: Nykonstruerad 25 mm silkesdome Carlsson T11-oa i lyxversion
Filter: Inte klart
Känslighet: Inte klart
Impedans: Inte klart
Delningsfrekvens: Inte klart
Levereras i spegelvända par
Övrigt: Högtalaren är konstruerad för att reducera tidiga rumsreflexer, att ha en bred ljudspridningskaraktäristik samt att utnyttja rummets bashöjning för en jämn tonkurva.
Utföranden: Sannolikt körsbär, svart. Andra fanér mot pristillägg. Elementen täcks av en skyddande svart tyghuv som eventuellt kan gå att få i silver/grått.
Pris: Ännu ej klart, räkna med minst 13.000:-

-"mindre smickrande" och "pannkaka" bl a på grund av att problemet inte lösts på 3 år...

Eg. är det ju bara att kasta detta namn på tippen...
-Ponera att Saab lanserar en 999 modell som får dras tillbaka p g a barnsjukdomar och dålig press i dagstidningar... Att då efter 3 år komma och återlansera Saab 999 i ny skepnad och inte byta namn på projektet verkar ju inte så listigt.... Jämförelsen kanske haltar men många av de som kan tänka sig att köpa Carlsson vet säker om Carlssonplanet och har läst den info som finns på denna sida....

Sedan var det ju en extremt oturlig och ogynnsam situation som uppstod då elementen till OA58 tog slut vid samma tidpunkt som modellen OA58 fick fantastiskt bra kritik i Dansk/Svensk och Norsk Hifi-press.
Att då vid återupptagandet av tillverkningen byta namn på modellen till OA60 :shock: och inte försöka ta vara på det som går av 58-modellens goda kritik framstår för mig som helt förvirrat...

Om man nu vill byta namn i o m introduktionen av det nya elementet, vad är det då för fel på den normala Carlssonska nomenkulaturen, typ OA58.2 eller som andra högtalartillverkare använt, OA58i (improved)

Vad är anledningen till namnbytet????
Vad önskar stiftelsen uppnå med namnbytet????

Är det kanske dags att få in lite kommersiellt blod i SSC, någon som vet hur man säljer Hifiprodukter och vad som säljer.... Varför inte Kent på Hifi-Art, en man som vurmar för det Carlssonska konceptet...

Mvh

/Stefan
Last edited by Stefan Björklund on Mon 12 Jun 2006, 17:11, edited 3 times in total.
CarlssonPlanet Moderator Team Leader

Spelar på Larsen och Carlsson

User avatar
Stefan Björklund
(1235+ posts)
(1235+ posts)
Posts: 1374
Joined: Tue 17 Dec 2002, 18:06
Location: Trollhättan

Post by Stefan Björklund » Wed 07 Jun 2006, 02:05

M a p att använda den goda publicitet som förekom strax innan årsskiftet kan jag inte låta bli att undra vad som hade hänt om man fortsatt produktionen med ett annat element som var bra men kanske inte "perfekt", just för att utnyttja den tid man fått i rampljuset...

Det som händer när man säger att man inte kan leverera är att butikerna säljer ut sina demoex (varför dema något som inte finns att leverera?) och detta får ju tyvärr till följd att man "försvinner" helt och hållet....

När nu det nya elementet kom... om det var så mycket bättre att man får "dåligt samvete" för det under interimtiden använda elementet skulle man ju kunna erbjuda dessa kunder ett utbyte gratis eller mot mindre kostnad...

Man undrar vad som kostat mest...

Som en anekdot kan jag berätta om en bekant som specialtillverkar fönster (custom order), Vid en större leverans gick ett av fönstren sönder vid packning....

Vad göra?...

Ringa kunden och säga att vi pajade ett av dina fönster då vi packade det... -J__la klant :x

Skicka iväg det och genast starta upp tillverkningen av ett nytt och sedan när kunden ringer och berättar att ett av fönstren var paj vid lev., säga oj så tråkigt vi skickar ett nytt genast... -vilken service :P

Mvh

/Stefan
Last edited by Stefan Björklund on Wed 07 Jun 2006, 09:17, edited 1 time in total.
CarlssonPlanet Moderator Team Leader

Spelar på Larsen och Carlsson

User avatar
LEXrasta
(75+ posts)
(75+ posts)
Posts: 83
Joined: Fri 19 Sep 2003, 21:08
Location: Oslo

Post by LEXrasta » Wed 07 Jun 2006, 05:45

Vänta här nu menar ni att jag som har köpt 0a58 inte kommer kunna uppgradera dom med nya basar?! Det står att dom har modifierat den nya lådan i 58 (60) modelen så att den kommer att låta bättre innebär det att jag inte kan byta ut mina 58 element mot nya frächa 60 element?!utan måste köpa en helt ny högtalare?!
Mvh Danne
OA-60 spelar hos mig...!!

User avatar
godag
(150+ posts)
(150+ posts)
Posts: 167
Joined: Tue 14 Sep 2004, 20:22
Location: Stockholm, Sweden

Post by godag » Wed 07 Jun 2006, 11:54

Namnet OA60 tycker jag att de skulle ha kallat OA58 redan från början, vilket jag tror och hoppas att SSC insett först nu, av den enkla/rimliga anledningen att man vill skilja den nya högtalarserien från Stig C. egna sista serie: OA50-serien.

Genom att skapa en OA60-serie markerar man att dessa är skapade av SSC och är "post-Stig Carlsson", då han gick ur tiden för några år sedan, men att hans idéer och verk lever vidare och ständigt utvecklas.

Mvh // Göran
Last edited by godag on Wed 07 Jun 2006, 14:39, edited 1 time in total.
OA116.3 -svart lack, W65, B65-I 16ohm, CT62 + SSC-mod. filter
OA116.3 -svart lack, DIY-mod. av "phon" med SEAS CX21LTS 8-tums bas, B65-I 16ohm, CT62 + SSC-mod. filter
OA12.3 -mahogny, (DIY mod. "OA13" av "phon" med 3st diskanter) B65-I 8ohm, CT62, + SSC-mod. filter
_____________
Som drivs med:
Deltec dpa50s försteg, slutsteg, externa psu-steg och riaa-steg, 1000s högt.-kablar m.m.
-se:http://www.acoustica.org.uk/DPA/images/ ... A50S_3.jpg
& http://www.acoustica.org.uk/DPA/deltec.html
Audio Synthesis D-A-X Discrete Basic dac
-se:http://www.component.se/forum/index.php ... =6961&st=0
& http://www.audiosynthesis.co.uk/dax_discrete.htm
Pioneer DV757 (spec. mod med "ASL"-fiberoptik för DAX) dvd
Dual & Technics div. skivspelare
m.m.

User avatar
Stefan Björklund
(1235+ posts)
(1235+ posts)
Posts: 1374
Joined: Tue 17 Dec 2002, 18:06
Location: Trollhättan

Post by Stefan Björklund » Wed 07 Jun 2006, 13:51

Håller med om det du skriver Godag...

Men det är ju alldeles för sent nu.

/Stefan
CarlssonPlanet Moderator Team Leader

Spelar på Larsen och Carlsson

Martin Dellstig
Co-Editor
Co-Editor
Posts: 1630
Joined: Thu 26 Dec 2002, 20:32
Location: Kungsängen

Post by Martin Dellstig » Thu 08 Jun 2006, 17:44

Hej!

OA-58 fick sitt nummer just för att den stod med fötterna kvar i den gamla serien, samma element som OA-50.3 men en ny och bättre låda.

OA-58 och OA-60 får inte samma strålningsmönster och är därmed inte samma högtalare även om utssendet kanske inte kommer att skilja så mycket vid en snabb blick.

Att lämna OA-58 är inget som SSC ville utan det beslutet tog Peerless själva...


Med vänlig hälsning

Martin
Jag vet inte, vet du?

User avatar
Stefan Björklund
(1235+ posts)
(1235+ posts)
Posts: 1374
Joined: Tue 17 Dec 2002, 18:06
Location: Trollhättan

Post by Stefan Björklund » Thu 08 Jun 2006, 18:32

Peerless har väl ändå inget med namngivning av Carlssonhögtalare att göra :wink: :wink:

Sedan är ju inte skillnaderna mellan OA58 och den nya "OA58" (OA60 eller vad den nu kommer att kallas)
större än mellan OA52 och OA52.2, snarare mycket mindre...

Mvh

/Stefan
CarlssonPlanet Moderator Team Leader

Spelar på Larsen och Carlsson

Martin Dellstig
Co-Editor
Co-Editor
Posts: 1630
Joined: Thu 26 Dec 2002, 20:32
Location: Kungsängen

Post by Martin Dellstig » Thu 08 Jun 2006, 18:38

Hej!

Nej, Peerless haringet med namngivningen att göra. De ville bara inte producera baselementet till OA-58 längre.

Namnändringen kommer från SSC.

mvh

Martin
Jag vet inte, vet du?

User avatar
Stefan Björklund
(1235+ posts)
(1235+ posts)
Posts: 1374
Joined: Tue 17 Dec 2002, 18:06
Location: Trollhättan

Post by Stefan Björklund » Thu 08 Jun 2006, 19:34

Ja då är jag fortfarande nyfiken på syftet med att ändra namnet (mer än till OA58.2 typ) och vad SSC önskar uppnå med namnbytet.

Mvh

/Stefan
CarlssonPlanet Moderator Team Leader

Spelar på Larsen och Carlsson

Martin Dellstig
Co-Editor
Co-Editor
Posts: 1630
Joined: Thu 26 Dec 2002, 20:32
Location: Kungsängen

Post by Martin Dellstig » Fri 09 Jun 2006, 12:30

Hej!

Tack för exemplet Saab 999. Låt oss se ta det.

Saab 99 ==> Saab 90
Saab 900 ==> Saab 9-3
Volvo 850 ==> V-70

I samtliga fall har en mängd ändringar gjorts under skalet för att göra produkten bättre och mera konkurrenskraftig på marknaden.

Någon kanske minns Volvos kampanj som gick ut på att man inte såg någon skillnad på utsidan men hade ett tusental ej direkt synliga ändringar på modellen. De körde omkring med en golvlampa på taket i TV-reklamen för att "upplysa" folk om ändringarna, då de inte syntes för blotta ögat.

OA-60 ändras under skalet (baffellutning, absorbenter mm) jämfört med OA-58 och är därmed en ny högtalare trots att man inte önskat frångå en lyckad yttre uppsyn. Det nya elementets utmärkta klangliga egenskaper och utstrålningsmönster kan liksom diskantelementets nu utnyttjas optimalt som resultat av de konstruktionsförändringar som vidtagits under huven.

Förslaget att under en period ersätta B65oa med ett mediokert högtalarelement för att undvika ett temporärt försäljningsbortfall är dåligt. Här är stiftelsen inställning tydlig.
Detta kommer ALDRIG att hända.
SC själv hade aldrig accepterat något sådant. Han agerade själv i flera fall likadant. En produkt släpps inte förrän den är klar och lever upp till kravbilden.

Att släppa ut en undermålig produkt för att täcka ett marknadsglapp är alltså inte förenligt med SCs eller SSCs åsikter.
För övrigt vore det kommersiellt själmord att överge konstruktionsmålet för Carlsson OA-högtalare, att leverera högtalare med god ljudåtergivning som fungerar i vanliga rum.

Förtroendet för att OA-högtalare är bra produkter har tagit 40 år att skapa och får inte rubbas.

Inga av SC eller SSC anlitade exploatörer har någonsin tillåtits att släppa ut en undermålig produkt på marknaden. I så fall hade den på CarlssonPlanet omtalade ursprungliga OA-60 sedan länge tillverkats (med ett baselement vars brister i en liten del av tonfrekvensområdet kunde upplevas med extremt programmaterial), OA-53 hade funnits på marknaden (föga framgångsrikt experiment med 8545 i OA-50-låda) och ett par måttligt välljudande center/surround-modeller hade säkerligen också trollats fram bara för att täcka en marknadslucka.

Häri menar jag att marknadens förtroende ligger, att inga dåliga genvägar tas med Carlsson OA högtalare – produkten är en färdig kvalitetsprodukt när den väl kommer. Kortsiktigt marknadstänkande skulle ha avhållit SSC från att hjälpa till att hålla 1970-talets Carlsson-högtalare i drift.

Kommersiella hänsyn behöver självklart tas för att ge så många som möjligt tillfälle att uppleva god ortoakustisk ljudåtergivning i hemmet, men kommersiella hänsyn får aldrig leda till att de grundläggande principerna hos OA-högtalarna överges.

Ingen önskar väl en upprepning av det tydligt kommersiella initiativet av en sydsvensk entreprenör att på 90-talet under namnet Carlsson sälja högtalare som inte hade något att skaffa med Stig Carlssons principer och konstruktionsmål?

Med vänlig hälsning

Martin Dellstig
Jag vet inte, vet du?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 3 guests