Sonab V-1

V1-8”POPKUBEN”
Sonab V-1 var den första lilla kubformade Carlssonhögtalaren och presenterades i slutet av 60-talet. Modellen var en ren budgetprodukt utan delningsfilter och hade bara ett enda element, ett bredbandselement, samma Philips 9710 som i övriga Sonab-serien tjänstgjorde som mellanregister eller mellanbas. På samma sätt som i Sonab OA-4 och OA-5 är elementet baktill dämpat av en individuellt injusterad (impedansmätt) gullfiberklädd metallkorg för att ge bättre transientsvar, göra tonkurvan rakare och uppnå bästa basåtergivning.

V-1 lanserades som en billig pophögtalare för ungdomsrummet och såldes också i glada pop-färger. Jag har haft en del par V-1 hemma för renovering, men tycker inte modellens ljudkvalitet är av sedvanlig Carlssonklass. Det låter lite gammaldags, som en rörradio, det saknas både bas och diskant och någon vidare stereobild uppstår inte trots att förutsättningarna egentligen borde finnas. Det man kunde vunnit genom att delningsfiltret och dess negativa inverkan slopades äts istället upp av det begränsade frekvensområdet och den budgetartade basladdningen i det enda bredbandselement som sitter i.

Men, men. Många svenska hushåll har haft V-1 som enda högtalarpar i decennier och varit stolta över det. Det är ju ändå en Carlssonhögtalare!

LYSSNINGSINTRYCK
Standard V-1 är en enkel ”en-vägs” högtalare som inte lämnar något bestående intryck. Frekvensgången är svag med en ganska otydlig stereobild. En renoverad V-1 kan vara bättre med tätade kantupphängningar på elementet, bättre kablage och ingångsterminaler, även om den fortfarande kommer att vara lite tunn i basen. Sammanfattning: V-1 är underlägsen andra Carlsson modeller inom 3 områden: Djupbasen, frekvensomfånget och stereobilden.

Djupbasen

Det är inte mycket man kan göra åt basen då den bestäms av högtalarelementet och lådans storlek. Detta är ändå högtalarens minsta problem och kan t.o.m accepteras.

Frekvensomfång
Även frekvensomfånget begränsas av 9710-elementet då detta inte har en bra frekvenskurva i det högre området. On-axis börjar kurvan falla vid 15kHz. Off-axis så faller kurvan redan vi 7kHz. Detta problem kan avhjälpas med att man installerar diskanter på samma sätt som i OD-11. Antingen väljer man ett fint ex av originaldiskanten Peerless MT20 (eller 24) som ges samma typ av filter som i Sonab OD-11.

Ännu bättre är naturligvis nya Obi T22-oa, som har vida bättre effekttålighet och fantastiska data och rekommenderas av CarlssonPlanet. En sådan diskant bör räcka för de flesta (a la OD-11) och dämpas då lämpligen med 3,3 ohms motstånd samt i övrigt samma filter som i en uppgraderad OD-11.

UPPGRADERING
Bäst ljud ur ett par V-1 får man förstås om man kostar på att uppgradera till det nya fantastiska bredbandselementet Obi F87. Men det kräver ett antal förändringar av lådorna för att fungera: fluffiig dämpull i hela lådan (utom runt basreflexmynningen), en spole på plusledaren samt sannolikt även en dämpkorg a la OA-5 bakom elementet – plus eventuellt en förändring av basreflexmåtten. Ett projekt kring saken har föreslagits inom SSC, men skulle behöva lite påstötningar från ägare för att bli av.

Till detta kan förstås väljas en Obi T22-oa-diskant (enligt förslaget ovan under ”frekvensomfång) men då kan inte längre de plana täckgallren användas utan att modifieras.

Sonab V-1 tekniska data

TEKNISKA DATA Sonab V-1
Enligt SONABs instruktionsbok och HiFiHandboken 1973

Lådvolym: 21 liter
Mått B x H x D: 30 X 31 X 30
Vikt: 10 Kg
Princip: Basreflex. Rundstrålande.
Placering: På golv intill vägg. Alternativt hängande upp och ner i tak mot vägg.
Impedans: 8 Ohm
Frekvensomfång: 49-17.000 Hz
Tonkurva: 50-13.000 Hz +/- 6dB på golv mot vägg
Högtalarelement: 1st Bredbandselement 22 cm 8 Ohms Philips 9710. Inget mer!
Träslag: Riojakaranda, valnöt och teak samt lackade i vitt, rött, gult och blått. Och även mattsvart? (osäker uppgift)
Pris 1973: 330:-/paret
Begagnatpriser idag: 50:- uppemot 700:- beroende på skick
Seriöst renoverade par skulle kunna kosta uppemot 1.200:-. Det kan dom eventuellt vara värda, om inte annat rent kulturhistoriskt, förutsatt att man orkar med en något åldrad klang och att stereobilden saknar precision. Det är ju en filterlös högtalare och sådana har alltid vissa ljudluftiga fördelar framför alla filterdrivna modeller.

Visa fler bilder på V-1

V1-3

Inga kommentarer än.

Lämna ett svar