FAQ

Mina basar har trasiga skumkanter, vad göra?
Vad är ljudskillnaden mellan renoverade och nya basar?
Kan jag köpa skumkanter av er?
Kan jag köpa originalelement av er?
Vad bör jag driva mina Carlssonhögtalare med?


FRÅGA OM TRASIGA SKUMKANTER:
”Jag har ett par gamla OA-14 (alternativt OA-12, OD-11, OA-116, OA-2212, OA-50/51/52) där skumgummiupphängningen i ytterkanten på
bas/mellanregisterelementen har gått sönder. Ålderskrämpor?!”

SVAR:
Visst är det ålderskrämpor. Så allvarliga att du kan förstöra dina prylar om du fortsätter spela med basarna i detta skick.

Byte eller renovering av alla Sonab- och Carlssonhögtalares 6,5-tums och 7-tums mellan/basar äldre än 12-15 år är ett måste, annars kan man spela sönder såväl elementen som förstärkaren. Det har jag sett alltför många
exempel på under de år jag hållit på.

Problemen gäller t.o.m. helt ospelade gamla högtalare i originalkartong. Skumkanterna är slut även om det inte syns vid en första blick. Det är enkelt att konstatera: Genom att vidröra skumkanten brister den.

Det är bara att skruva ur elementet (Använd endast pozidrive-mejlsel) och byta. Annars får talspolen inte tillräckligt stöd i sitt gap och då kan det räcka med att slå på förstärkaren eller få en spik på nätet så går det åt skogen.


FRÅGA OM BASBYTE:
”Om jag måste byta basarna, ska jag renovera de gamla eller byta till nya? Vad blir ljudskillnaden?”

SVAR:
Det är främst en prisfråga. En renovering av baselement kräver främst nya skumkanter.

Det finns fem serier av 6,5-tums Peerlessbasen SC 165, som tillverkats under 5 decennier. Se beskrivning av de första 4 serierna i Nyhetsbrev nr 14: https://carlssonplanet.com/ShowNewsletter.asp?id=19

Och det finns två serier av Scan Speak 7-tumsbasen i OA-51/52. Den första med skumkant heter 18W/8542 sitter i 80-talsserien. Den andra har kolfibersprutat membran och gummikant, och heter 18W/8545 och sitter i alla OA-51 och OA-52 som uppgraderats till ”.2” eller ”.3”

Renoverade Carlssonbasar låter mycket bra än idag, häpnadsväckande bra för sin ålder. Jag brukar säga att du får ca 85% av ljudkvaliteten jämfört med helt nya basar. Man bör dock veta att renoverade basar inte är några nya element, och kanske därför inte håller lika länge.
Fast CarlssonPlanets tekniske rådgivare ingenjör Ingvar Öhman invänder:

”VARFÖR INTE? DET ÄR I PRINCIP BARA JUST UPPHÄNGNINGEN SOM ÅLDRAS PÅ ETT BESELEMENT FÖRUTSATT ATT ALLA TERMISKT UTSATTA DELAR ÄR KEMISKT STABILA PÅ ELEMENTET, NÄMLIGEN ALLA DELAR I TALSPOLE MED NÄRHET. DET ÄR DE I PEERLESSELEMENTEN. OM MAN FÖRSER ELEMENTEN MED NY UPPHÄNGNING BÖR DE HÅLLA LIKA LÄNGE SOM ETT NYTT ELEMENT.”

Det dyra men bästa alternativet är helt nya originalbasar. De nya gummikantsförsedda 6,5-tums Carlsson B65-oa II ersätter hela Peerless gamla serie SC 165 (det fanns 4 olika serier åren 73-2004) och kan köpas från HiFi Kit.se.

FRÅGOR OM KÖP AV SKUMKANTER:
”Jag undrar hur/var jag kan köpa lösa skumkanter som jag kan försöka renovera mina Carlssonbasar med?”

SVAR:
Jag säljer inga lösa skumkanter. De få korrekta kanter jag lyckas få tag på håller jag fast i som en drunknande, de kan ju vara slut imorgon.

Däremot har CarlssonPlanet ibland färdigrenoverade basar hemma. Då är de helrengjorda, omcentrerade, har fått nya skumkanter med originalform och är svepta och kontrolluppmätta. Vi kan också renovera dina basar på beställning, men räkna med viss leveranstid, det är en hobby!
Våra priser har hittills legat på ca 400:-/st för renoverade 6,5-tums Peerless och ca 500:-/st. för renoverade 7-tums Scan Speakbasar.

SÄLJER DU ORIGINALELEMENT?

Jodå, renoverade original 6,5-tums mellan/basar har jag ibland hemma (ny skumkant med originalmått och vågform, omcentrerade, rengjorda, resistansmätta, 400:- st). Gamla renoverade originaldiskanter MT 20 och MT 24 har jag ofta hemma (85-100:-/st) liksom även fina/nyrenoverade Philips 8-ohms bredbandselement till 60-talsmodellerna. De nya gummikantsförsedda 6,5-tums Carlsson B65-oa II ersätter hela Peerless gamla serie SC 165 (fanns 4 olika serier åren 73-2004) och kan köpas från t.ex HiFi Kit.

www.hifikit.se

B65-oa II 8 ohm kostar 795:-/st (passar alla Sonabs 70-talsmodeller utom OA-116 samt Carlsson OA50/58)
Nya 7-tums kolfiberarmerade Scan Speakbasar finns också på HiFi-Kit.

Snygga elementskydd till OA-51 säljs av Larsen HiFi, tel O370-70900

Mimic
(http://www.mamut.com/minic)
Säljer till och från bl.a. alla Carlsson 6,5-tumsbasar B65-oa, originaldiskanter Peerless MT 20 HFC samt de nya bättre polypropylendiskanterna CT62 till 60- och 70-talsmodellerna. Vi är dock osäkra på Mimics förmåga att leverera.

FRÅGA OM HIFI-KÖP:
”Kan ni rekommendera en bra förstärkare (CD-spelare, skivspelare, receiver osv) i prisklassen XXX som passar till mina Carlssonhögtalare?”

SVAR:
Denna fråga – i olika varianter – är en av de vanligaste till CarlssonPlanet och är naturligtvis i princip omöjlig att svara på så omfattande som marknaden är. Vi har dessutom som grundprincip att bara svara på frågor kring Carlssonhögtalare.

Men ibland har den vilsne Carlssonägaren gjort nästan allt rätt med sina högtalare och är ändå inte ”hemma”. Därför har vi gjort en särskild lista med rekommenderad elektronik på Rek. Elektronik

TIPS: KOLLA ÄGARSAJT
På nätet finns det en diger sajt för alla som är vilsna i hifi-djungeln. Den innehåller tusentals recensioner skrivna av vanliga hifi-ägare och är lätt sökbar. Allt finns förstås inte där, men närapå, och var och en kan hjälpa till genom att själv recensera sina prylar. Allt är gratis. Sajten heter:
http://www.audioreview.com/reviewscrx.aspx


VAD BEHÖVER JAG FÖR VERKTYG FÖR ATT RENOVERA ETT PAR CARLSSONHÖGTALARE?

Nödvändigt: Lödkolv med tillbehör, avbitartång, kryssmejsel med åtminstone pozidrive-spets (inte Philips), sladdavdragare, plattång, vass kniv, slö kniv. Samt såpa, lacknafta, slippapper, träolja. För vissa modeller: borrmaskin, träborrar.

KAN DU LAGA MINA CARLSSONHÖGTALARE?

Ja, om jag får bestämma tid när det ska ske. Jag renoverar på hobbybasis och bor i lägenhet så jag kan inte ta många jobb. Mejla oss!

KAN DU LAGA MIN TRASIGA SONAB-RECEIVER / KASSETTDÄCK / SKIVSPELARE?

Nej, inte numera men många radioreparatörer klarar Sonabelektronik, om det inte gäller de konstiga ”basslutstegen” i OA-6 Typ II.
Det finns tiotusentals gamla Sonab-receivrar och -däck i landet, så radiofirmorna har haft tid att träna. Ring runt och hör.

JAG ÄGER ETT PAR SONABHÖGTALARE – ÄR DU INTRESSERAD AV ATT TA HAND OM DEM?

Visst är jag, eftersom vi inte vill att några Carlssonhögtalare ska kastas. Men om det gäller att köpa grejorna kan jag inte betala värst mycket eftersom jag sedan aldrig släpper en Carlssonhögtalare vidare utan en kostsam renovering.
Den som vill ha bättre betalt kan försöka sälja högtalarna själv (via t ex Hifimagasinet, Blocket Tradera och en rad sajter – t ex vår!).
Går det inte bra (vilket det dock brukar göra) så kom igen så köper jag dom som renoveringsex.
Kasta på inga villkor ett par Carlssonhögtalare, hur trasiga och fula dom än är! Jag fixar dem!

VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD PÅ OA-6 TYP 1 OCH 2
Typ 1 var helt aktiv och rördriven, med bl a en sagolikt luftig och naturlig 10-tumsbas, ett transformatoruppbyggt diskant/mellanregisterfilter och dessutom rördriven. Var och en som är det minsta intresserad av ljudåtergivning bör någon gång i sitt liv se till att få höra ett par OA-6 typ1 (helst renoverade). Var beredd på en sanslös dynamik, sensualism och naturtrogenhet. Dom verkar trots sina på papperet svaga rörsteg kunna spela hur högt som helst. Det blir ett minne för livet! Och så välbyggda och vackra med sina gulrödglimmande rör mellan träfalsarna längs nederdelen. Mums.

Typ 2 däremot är ganska illa byggda i porös, dålig och tunn spånskiva, med sina konstiga inbyggda basförstärkare, en opålitlig ”bas-energizer” med kiseltrissor som bara går sönder och som nästan ingen tekniker i världen förstår hur man ska laga. Till råga på allt driver dessa boosters vanliga Philips 9710 (bredbandaren i Popbox, OA5 osv) som bashögtalare! (av kostnadsskäl). Att det ändå låter så bra som det gör om ett par renoverade OA-6 typ 2 är en gåta.

Till Typ 1 behövs bara ett transparent försteg. Mitt tips är Ljudtekniska Sällskapets referens sedan 1991, Sentec SC-9, en av de mest prisvärda elektronikprylar som finns på begagnatmarknaden idag (mellan 1.500-3.500:-). Eller varför inte koppla dem till en transparent bioförstärkare, typ Denons serie 1802-2105?

Till Typ 2 behövs, vilket många tycker är konstigt, både för- och slutsteg trots att där redan sitter ett särskilt slutsteg för basen.
Orsaken är att denna ”bass-energizer” egentligen inte är en ren förstärkare, utan mer en apparat som med negativt inre utgångsmotstånd och frekvensberoende motkoppling kompenserar baselementens tonkurva elektroniskt. (Begrep ni? Någon?)
Men det räcker med en enkel bra integrerad stärkare för att få de lättdrivna OA-6 Typ II:orna att låta utmärkt.
Däremot kan man inte – OBS: inte! – driva OA-6 typ II med rörslutsteg.

Ett svar på FAQ

  1. Johan Bengelsdorff 1 juni, 2023 at 10:22 #

    Hej! Jag har en Sonab anläggning som jag haft i ca 50 år. Har med kamrats hjälp renoverat förstärkaren, men nu har en högtalare OA5 börjat låta ”orent” kan själv inte se att pappen är skadad på bredbandshögtalaren, tror mer på annat fel. Tänkte fråga om ni har någon renoverad högtalare till salu eller kanske kan hjälpa mig renovera mitt nuvarande högtalarelement?
    Hälsningar: Johan Bengelsdorff

Lämna ett svar