Sonab OA-2212

OA2212-1

HISTORIK
OA-2212 är mästerverket i 70-talsserien. En absolut kompromisslös konstruktion med dubbla 6,5-tumsbasar, dubbla 6,5-tums mellanregister och inte mindre än 12 kondiskanter. Här lyssnar man alltså på 32 (trettiotvå) högtalarelement på en gång – och redan i första serien var alla elementen lågdistorderande, bl a tack vare AlNiCo-magneter. En hög, bred, djup och mäktig ljudbild sprider sig i rummet och det är möjligt att spela nästan hur högt som helst med OA-2212. Undra på att samtiden böjde sina huvuden i bön och tillbad mästaren.

EN VÅT DRÖM
Den dyra och kraftfulla konstruktionen var tänkt som professionell studiomonitor, och användes bl a i dubbla par på Fylkingens scen vid framföranden av stora elektroakustiska musikverk. Som studiomonitor gjorde den dock ingen riktig succé trots sin enorma kapacitet, proffsanslutningar (XLR) m.m. Bland annat var OA-2212 med i uttagningen när Sveriges Radio skulle köpa in något hundratal monitorer på sjuttiotalet. Men OA-2212 föll på att den skulle stå på golvet och därmed ”försvann” bakom de höga mixerborden.
OA-2212 var 70-talets våta dröm för alla stereofantaster och blev snabbt favorit bland rikare audiofiler. I åratal menade man också inom Ljudtekniska Sällskapet att Sonab OA-2212 var ”världens främsta högtalare”.
Än idag använder många musiker, ljudtekniker och andra proffs OA-2212 som sina dagliga högtalare.
Sonab OA-2212 såldes åren 1977-79.

LYSSNINGSINTRYCK
Att koppla in ett par OA-2212 i ett vanligt vardagsrum är en omtumlande upplevelse. Det blir så mycket på en gång att man inte vet vart man ska vända öronen. Men snart sitter man som förtrollad och märker inte längre av tiden. Platta efter platta spelas – mat? Sova? Vad är det?
Jag har ägt tre par OA-2212 och renoverat ett tiotal och varje gång har det varit lika svårt att skiljas från högtalarna. Det finns en mäktighet i ljudet, en obesvärad känsla av att klara vad som helst. Som lyssnare kan man liksom kliva upp på scenen och vandra runt bland musikerna. All musik återges med så naturlig kraft och pondus. Jag vet hårdrockfantaster som hellre skulle brinna i helvetet än skiljas från sina svarta nyrenoverade OA-2212. Och en musikkännare som i princip bara lyssnar på sonater och klassisk sång men gör det via TVÅ par OA-2212 – samtidigt!

KRÄVER STORT RUM
Men OA-2212 har som alla högtalare också sina baksidor. Basarna flyttar så mycket luft att basen gärna blir för volumniös i mindre rum. Mätningar visar en hel del oro i frekvensgången och en hel del fasvridning. Och så kan stereobilden upplevas som lite konstig:
Om t ex en mittplacerad lyssnare flyttar sig åt höger i soffan så ökar ljudstyrkan istället från vänster högtalare. Och tvärtom.
Märkligt, men sannolikt en effekt av den solfjäderformade monteringen av diskanterna och de båda mellanregistren.
Vissa lyssnare föredrar att vinkla ut högtalarna en aning, särskilt vid kortare lyssningsavstånd än 3 meter, så att vänsterhögtalarens högra bakre hjul (och högerhögtalarens vänstra bakre hjul) kommer t ex 10 cm ut från rummets vägg.

GUDOMLIGT
Ett av mitt livs största hifiupplevelser hade jag i september-01 hemma hos Peter Steindl (f.d. Bremen) som superrenoverat ett par OA-2212. Alla 24 diskanter var bytta till de nya polypropylendiskanterna (CT62) från Peerless, mellanregistren var bytta till fyra dyra nyframtagna Ino-element (utvecklade av och tillverkade för Ljudtekniska Sällskapets teknikorakel Ingvar Öhman och hans företag Ino Audio) och basbaffeln var helt ombyggd av Ingvar Öhman med dubbla 8-tums aluminiumbasar (också Ino), nya dubbla och större basreflexrör m.m. Alla filter var förstås också helt nya.

Hur det lät? Ja, gudomligt! Fullständigt oansträngt, närvarande och djup musikaliskt. Diskantåtergivningen var bland det bästa jag någonsin hört. Det fanns brister (läs mer i Nyhetsbrev nr 3) men de borde vara lättåtgärdade. Dessa OA-2212 är de hittills dyraste Carlssonhögtalarna i historien – de såldes samma dag för 55.000:- kronor!

RENOVERING
Att helrenovera ett par OA-2212 tar mycket lång tid. Man bör fundera igenom om man klarar av det innan man sätter igång. Det kräver plats och bra verktyg. Bara att få loss underredet utan att skada faneren kan vara ett litet helsicke. Det stora basfiltret och alla internkablar är dessutom kopplade på bottenplattan varför det är nödvändigt att skruva loss både de dubbla övre bafflarna och bottenplattan innan man kan sätta igång. Då gäller en sak framför allt annat: Anteckna! Gör extremt noggranna anteckningar över hur varenda kabel är kopplad INNAN kablarna riskerar att lossna. Och anteckna så tydligt att ett barn förstår. För det kommer att ta lång tid innan det är dags att sätta ihop hela härligheten igen och då….hur menade jag egentligen när jag skrev det här?

TIPS
Dessutom ryker det glasfiber åt alla håll när lådorna ska öppnas så därför är bruk av både dammsugare och diskhandskar påbjudet!
Ett par av de övre baffelskruvarna är svåra att hitta först. De sitter under den lilla gummimattan under diskantbaffelns utstickande hörn och mattan kan lyftas upp för att nå skruvarna. OBS! Den skruv som fäster diskanthörnet (”vingen”) i mellanregisterbaffeln är kortare än resten – håll ordning på skruvarna!
Ett extremt viktigt tips att göra ett schema över hur de olika färgsatta kablarna går innan dessa kopplas bort och (eventuellt) ersätts. De är väldigt många!
Ett annat tips är att efter demontering klä de separata mellanregisterkamrarna invärtes med tunn vibrationsdämpande asfaltsmatta. Vi som gjort det tycker oss höra en ytterligare något renare mellanregisteråtergivning.

INGÅNGSTERMINALER
Kontaktdonen är ett särskilt kapitel, där åsikterna går isär. XLR-honorna är av ett slag som är vanligt i professionella sammanhang. Men oxidation av dess kontaktytor blir snart ett problem så en del audiofiler ersätter originalkontakterna med nyare och dyrare chassihonor som har guldpläterade kontakthylsor. Andra föredrar att skruva i guldpläterade polskruvar som på moderna högtalare. Innan man lyfter borren bör man dock fundera på hur hålet skall tätas. Originalutförandet är mest stiltroget; många tycker att det räcker med återkommande rengöring av kontakthylsorna för att hålla Cannon-kontakterna igång.
Och om guldpläterade polskruvar ändå monteras bör kanske underredets XLR-honor ändå lämnas kvar (tätade) av respekt för originalutförandet.

HÖGTALARELEMENTEN – MELLANREGISTER OCH BASAR
Som med alla sjuttiotalsmodeller är den absolut viktigaste åtgärden att byta (alternativt renovera) basar och mellanregister. Att spela med trasiga eller torra skumkanter är detsamma som att riskera att elementen bränner fast vid plötsliga spikar eller transienter, men också att riskera förstärkaren.
Jag har mött alltför många ledsna Carlssonägare som fortsatt spela trots trasiga element och därför bränt upp sina förstärkare!
Kostnaden för att byta till nya Carlsson B65oa-II är visserligen hög, ca 6400:- totalt. Men jag har aldrig hört talas om någon som ångrat detta – man får en helt fantastisk högtalare för pengarna!

BASAR SLUT I HANDELN, ALTERNATIV
Just när denna text uppdateras (juli -06) är dock de speciella 5,3 ohmsbasarna W65-oa till OA-2212 (och OA-116) slut i handeln. Stiftelsen Stig Carlsson – SSC – arbetar för att lösa problemet och ta fram ett nytt element. Den som inte vill vänta på detta utan vill renovera nu har två möjligheter:

1. Köp två ett par nya B65oa-II 8 ohm och montera även i basen. Skillnaden blir inte särskilt stor och peaken som i original finns vid 100 Hz planas ut (det tycker undertecknad egentligen bara är bra).
2. Låt renovera originalbasarna till nyskick

Har man mindre budget så kan man lika gärna låta renovera alla originalbasar/mellanregister till nyskick. CarlssonPlanet gör det för mindre än halva nypriset. Vi har räddat hundratals element genom åren.

DISKANTER
Det sitter klart bättre och mer stryktåliga diskantelement på OA-2212 än på billigare 60- och 70-talsmodeller av Sonabhögtalarna. Den lite större papperskondiskanten heter Peerless MT24 och tål stryk mycket bättre än den mindre och billigare MT20.
Tidigare rekommenderade vi de som ville ha det absolut bästa ur sina OA-2212 att byta alla 24 diskantelement till nya Peerless polypropylendiskanter CT62. Men den rekommendationen dras nu tillbaka av tre skäl:

1. Tillverkningen av CT62 är nedlagd varför det är närmast omöjligt att hitta sådana element idag.
2. Vi har på sistone hört ett antal OA-2212-par som låtit helt fantastiskt trots att inte diskanterna utan bara basar och mellanregister varit bytta (till nya Carlssonelement). D.v.s. originaldiskanterna tycks klara tidens tand långt bättre än andra 60- och 70-talsmodeller av Sonabhögtalare. Detta torde bero på att de är så många, 24 st, att de knappt behövt arbeta nämnbart på alla år och därför oftast är i fint skick än idag.
3. MT24 är ett bättre och mycket mer stryktåligt element än MT20 (som sitter i alla billigare Sonabhögtalare från 60- och 70-tal) – d.v.s låter det bra och allt fungerar kan man lugnt lyssna vidare utan byte.

Har någon MT24-diskant lagt av? Kontakta CarlssonPlanet, vi brukar ha begagnade hemma billigt!
Det viktiga och helt avgörande – måste göras! – är alltså att man byter/renoverar både mellanregister och basar. För vidare information om elementbyte – klicka på RENOVERINGSTIPS

FILTREN
OA-2212 har de mest avancerade filter som någonsin suttit i ett par Carlssonhögtalare. Det är alltså många komponenter att löda bort och byta ut. Högtalaren är därmed också den mest besvärliga last som Stig Carlsson konstruerat. Filtren renoveras enligt RENOVERINGSTIPS.
Men egentligen anser jag – efter långa lyssningsjämförelser – att filtren bör byggas om enligt den modifieringsinstruktion som Stig Carlsson tog fram 1979 och som ger en uppstädad bas och ett något renare mellanregister. Modifieringen fick på sin tid bara utföras av två ”auktoriserade” företag. Idag finns dokumenten om hur detta går till att köpa via Stiftelsen Stig Carlsson (se nedan) Enligt Ljudtekniska Sällskapets ingenjör Ingvar Öhman ska också modifieringen ha införts i produktion i den sista serie OA-2212 som tillverkades 1978. Jag har inte själv stött på något sådant par, men det kan säkert stämma.

EFTERMODIFIERING
Eftermodifieringen rör sig annars om ett grannlaga arbete som det ofta slarvades med på sjuttiotalet vilket jag sorgset kunnat beskåda när jag öppnat sådana par. Olika typer av kondensatorer har blandats både i filtren och mellan höger och vänsterexemplar, spoltråd har lindats av lite hur som helst och jag har t.o.m. sett par där basspolarna bytts ut mot så hiskeligt stora och grova spolar att lådvolymen påverkats negativt.
Stig Carlsson skulle nog blivit galen om han vetat vad som ibland gjordes på sjuttiotalet. Nu gråter han väl i sin himmel om han kan läsa CarlssonPlanet där!
Den som ändå seriöst vill ge sig på filtermodifieringen, beställ Stig Carlssons egen instruktion här.

KOSTNADER
Kostnaden för att renovera Carlssonhögtalare är oftast rimlig. Men just med OA-2212 bör man veta att extra många tusenlappar flyger iväg. Det är antalet (8) dyra 6,5-tums element som måste bytas eller åtminstone renoveras, det stora antalet diskanter (24) som alla bör bytas, mängderna av kondensatorer och kablage och allt arbete dessa byten innebär som gör OA-2212 till så dyra renoveringar.
Bara elementkostnaden ligger på över 10.000:- för nya element. Nöjer man sig med renoverade bas- och mellanregister sjunker kostnaden med ca 3.000:-. Till detta kommer – om man vill göra en ordentlig renovering – dryga kostnader för kondensatorer och kablage för att inte tala om allt arbete renoveringen innebär. Räkna med att slutsumman närmar sig eller överträffar nypriset för ett par nya OA52.3 (18.000:-) vilket är mer än dubbla det inköpspris OA-2212 hade på 70-talet.

HIFI-MAGI
Men jag vill absolut uppmana till full renovering ändå, det är värt vartenda öre om man har råd. Ett tips för att klara kostnaden är att börja med den livräddande delen: nya basar och mellanregister. Sen tar man filtren, kablaget osv. När allt är klart spelar OA-2212 lätt i klass med dagens 25-35.000-kronorshögtalare och gör samtidigt saker med musiken som fortfarande nästan inga andra högtalare klarar av. Välljudet förutsätts dock av att OA-2212 matas med strömstarka slutsteg (se Rek. Elektronik).
Och OA-2212-högtalarna är jämfört med dagens ”grindstolpar” på många sätt häftigare och vackrare, laddade som de är med hifi-historia och magi.

OA2212-2

TEKNISKA DATA Sonab OA-2212

enligt HiFi-Handboken och/eller Sonabs dåtida instruktionsbok
Princip: Basreflex. Rundstrålande, med 2-4 ggr ökad kvot (”psykoakustiskt optimerad elementplacering”) mellan direkt och reflekterat ljud. Höger/vänsterversion.
Volym: 75 liter
Mått: B30 x H75 x D53,5
Vikt: 32,5 Kg
Frekvensomfång: 26-18.000 Hz
Tonkurva: +/-3dB från 30 till 15.000Hz vid placering på golv mot vägg
Impedans: 8 ohm
Delningsfrekvenser/Hz: 450, 2000
Basfilter: 6 dB luftlindad spole
Mellanregisterfilter: 12 dB luftlindade spolar, åldersbeständiga plastfilmkondensatorer
Diskantfilter: 24 dB som ovan
Träslag: jakaranda, valnöt, svart, vitlack
Element: 2 st 6,5 tums 5,3 ohms Peerlessbasar SC 165
2 st 6,5 tums 8 ohms Peerless mellanregister SC 165
12 st 8 ohms Peerlessdiskanter MT 24 HFC Kabinetten internt stagade med tre ”våningar” kraftig genombruten träfiberplatta.
Pris 1978: 8200:-/par
Begagnatpriser idag: från 2500:- uppemot 7000:- Seriöst helrenoverade par kan kosta över 20.000:-. Det är de värda.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Høyttalere Høyttalerdesign, hva liker du? - Side 17 - 6 oktober, 2015

    […] jeg har selv fått Daffy Duck assosiasjoner. Får også vibber til noen av disse høyttalerne: Sonab OA-2212 – CarlssonPlanet ​The truth may be out there, but the lies are all inside your head. Svar med […]

Lämna ett svar